Σελίδες

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η υποκειμενικότητα της αισθητικής στο Δήμο Κοζάνης. του Περικλή Αλειφέρη



«Γελοῖον γάρ, ἦ δ” ὅς τόν γε φύλακα φύλακος δεῖσθαι» που σημαίνει «Θα ήταν γελοίο ο φύλακας να χρειάζεται φύλακα» λέει ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, δια στόματος Γλαύκωνα . Η παραπάνω φράση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της αφισοκόλλησης που πραγματοποίησε ο Δήμος Κοζάνης σχετικά με το επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με τίτλο «Κοζάνη 600 Χρόνια Ιστορία».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν-1491/84, και την κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων “Έργων απαγορεύεται η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων σε κτίρια, οικόπεδα, κοινόχρηστους χώρους ή γήπεδα και επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια του δήμου ή της κοινότητας, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ειδικότερα οι προδιαγραφές,προϋποθέσεις και διαδικασία τοποθέτησής τους.

Όπως καταλαβαίνετε στο σημείο αυτό δημιουργούνται διαφόρων ειδών προβλήματα. Πρώτο πρόβλημα και ξεκάθαρο, είναι ότι ο δήμος παρανομεί γιατί είναι αδύνατο να έχει εκδώσει άδεια που να επιτρέπει, την αφισοκόλληση σε ολόκληρη την πόλη ακόμη και στα ιδιόκτητα ανοίκιαστα καταστήματα(…παρόλο που αναρτούν οι ιδιοκτήτες τους, ξεκάθαρα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, τον νόμο προς γνώση και συμμόρφωση). Δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι δημιουργούν κακό προηγούμενο δίνοντας άλλοθι σε όλους όσους παρανομούν και ρυπαίνουν με παρόμοιες ενέργειες. Δεν μπορεί ο δήμος πχ να αφαιρέσει τις αφίσες και να χρεώσει το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος σε ένα κόμμα ή σε μια επιχείρηση που έχει συνήθειο να γεμίζει την πόλη, γιατί θα τον κατηγορήσουν για μεροληπτική στάση και με το δίκιο τους. Τρίτο πρόβλημα είναι ότι ακυρώνει με μια ενέργεια αντιαισθητική ,πρόχειρη και απολίτιστη, ένα χρήσιμο συνέδριο που έχει να κάνει με την ιστορία και τον πολιτισμό. Γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο τα συνέδρια και η φιέστες, που πολλές φορές καλώς γίνονται, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την ποιότητα της καθημερινότητας.